Blog

Gewoon….

28 december 2018  |  © Jeannette 

2018 is bijna klaar. Begin dit jaar ben ik met De Tafel van…. begonnen,  verbindingsdiners, waarbij acht mensen die elkaar niet of nauwelijks kennen samen aan tafel zitten en onder het genot van een vijfgangenmaaltijd met elkaar van gedachten wisselen over een levensthema.

Boeiende avonden leverde dat op. Avonden met een lach en een traan, waarin ervaringen gedeeld en visies uitgewisseld werden. Thema’s werden verdiept en van verschillende kanten belicht. Elke Tafel was anders en had een eigen dynamiek. De constante was dat mensen na afloop hun verbazing uitspraken over de mate van intimiteit die ze ervaren hadden. Intimiteit die te maken had met het delen van gevoelens en ervaringen. Gewoon vertellen hoe je dingen ervaart, hoe je met dat wat je in je leven tegenkomt omgaat. Geen commentaar van de rest van het gezelschap, alleen oprechte belangstelling en af en toe een verhelderende vraag. Gewoon…..

Maar zo gewoon is het niet dat je kunt vertellen zonder dat je verhaal overgenomen wordt, becommentarieerd, geïnterpreteerd. Dat blijkt uit de reacties van de Tafelgenoten. Dat blijkt ook uit de reacties van deelnemers van de Dag van de Dialoog, die jaarlijks in Eindhoven en andere Nederlandse steden wordt georganiseerd.

We leven in een tijd waarin meningen er erg toe doen, waarin we van alles (moeten) vinden en dat vaak zonder nuance over elkaar heen storten. Waarin ons gelijk bovenaan staat en degene die een andere mening is toegedaan of die een andere ervaring heeft, wordt weggezet.

We leven ook in een snelle tijd. We zijn druk met van alles en nog wat en daardoor ontbreekt de rust om te luisteren en stil te staan nogal eens. Tijd nemen om te gaan zitten en te luisteren naar iemands verhaal of naar dat wat er in de ander en in jezelf leeft, is geen vanzelfsprekendheid.

Terwijl het zo fijn is om te verstaan en verstaan te worden. Om de tijd en de rust te nemen om te luisteren, in gesprek te zijn, zorgvuldig te verwoorden wat belangrijk is. Ik werd dit jaar in elk geval erg blij van de ontmoetingen aan De Tafel van…. en tijdens de dialoogbijeenkomsten waaraan ik heb deelgenomen.

De Tafel van…. gaat in 2019 dus gewoon verder. Daarnaast hebben Stichting Eindhoven in Dialoog en ComunicArte elkaar gevonden. Tijdens de Week van het Geluk, die van 19-23 maart plaatsvindt, organiseren we samen De Tafel van Geluk.

Omdat het zo fijn is om samen tijd en ruimte te hebben om naar elkaar te luisteren.

Gewoon…..

CORRESPONDENTIE

Tourslaan 35a
5627 KW  Eindhoven

0657 51 03 51

ATELIER

‘t Geruys
(ateliernummer 145)

Ruysdaelbaan 106
5613 DL Eindhoven

© 2020 ComunicArte

Algemene voorwaarden

Privacyverklaring

Ontwerp en realisatie
door Metastudio