Eén lik verf kan voldoende zijn. Eén lik rode verf. Als symbool voor een heel leven in de schaduw van de heersende moraal, waarin gewoon al gek genoeg is. Eén keer nagellakrood met een woest gebaar op een doek schilderen, met een venijn dat snijdt. Dan een stap terugzetten en de ontspanning in al je spieren voelen. Dan is er iets gebeurd.
Gebruik | © 2018 ComunicArte

Kunst: schoonheid en symbool


Een kunstenaar zoekt. In de wereld buiten en in de binnenwereld. De zichtbare en tastbare wereld laat hij weerspiegelen in zijn ziel, om daarna een nieuw beeld naar buiten te brengen. Een beeld dat iets zichtbaar maakt, maar vooral de toeschouwer wil raken in een gevoel. Om daarmee iets in beweging te brengen. Geen verklaringen, maar inspiratie.

Via dat beeld hebben kunstenaar en toeschouwer contact. Een contact dat verder gaat dan de dagelijkse realiteit, maar op een dieper niveau gevoelens als vreugde, verdriet, angst of woede los maakt. Het delen van die gevoelens maakt ons mens. Kunst speelt een bemiddelende rol tussen die gevoelens en de tastbare wereld waarin we leven.

Communiceren gaat gemakkelijker met symbolen, zodat we wat niet in woorden of begrippen te vangen is, toch een plaats kunnen geven. En onthouden. Een vlammetje en bossen bloemen om onze machteloosheid uit te drukken bij een ramp of een vlag met drie kleuren die je een identiteit geven. De kracht van een symbool. De kracht van een kunstwerk is de mogelijkheid 'te spreken' in symbolen én een symbool te zijn. Zo geeft een kunstwerk ons
een handvat om gevoelens te delen. De kracht die daar vanuit kan gaan. 

En kunst brengt schoonheid zodat we weer in evenwicht komen. Schoonheid als balans: een symfonie, een schilderij, een beeld. Schoonheid inspireert en zet ons in beweging, omdat we voelen dat de balans hier klopt. Dat geeft een rustig soort energie.

Samen een kunstwerk maken is bij ComunicArte zoeken naar de plek waar het evenwicht verloren is geraakt. Waar zijn onze behoeften en wensen uit het zicht geraakt. Welk moment? Waar klopte realiteit en gevoel niet meer met elkaar? En, is dat samen te vatten in een beeld? Een zoektocht naar een symbool dat ons kan helpen onze balans weer te herstellen. Of ons op zijn minst kan helpen herinneren aan onze wens dat evenwicht te willen herstellen. Kunst is daarbij een intermediair om ons gevoel richting te geven.

Het doel van kunst is niet het uiterlijk van de dingen weer te geven, maar het innerlijk. Want dát is de werkelijkheid.

Aristoteles