De lotus is een bijzondere plant. Iedere ochtend opent de bloem zich, om zich 's avonds weer te sluiten. Een herkenbaar ritme. De waterplant groeit op een lange stengel, die zich wortelt in en voedt met de modder in het moeras. De schoonheid van de bloem lijkt in tegenspraak met haar voedingsbodem. Deze heilige plant voor boeddhisten en hindoes, is een symbool van zuivering.
Gebruik | © 2018 ComunicArte

Lotus voor O Sel Ling


De omstandigheden brachten een boeddhistisch meditatiecentrum in Zuid-Spanje samen met een groep ex-verslaafden uit Eindhoven. In de voorbereidingen voor mijn sabbatical in 2008, bracht ik in Andalusië een bezoek aan O Sel Ling, een Tibetaans retraite-centrum hoog in het Alpujarras-gebergte. De leiding vroeg mij voor twee nieuw aan te leggen waterbassins, twee grote lotussen van keramiek te maken. Iedere lotus met een doorsnede van twee meter. Terug in mijn atelier in Nederland, vroeg ik mij af of ik deze omvangrijke klus samen met de groep van verslaafdenzorg Novadic-Kentron zou kunnen maken. Een groep waar ik al mee werkte.

Mijn vraag werd door de groep direct met enthousiasme beantwoordt; het belang van deze opdracht was hen meteen duidelijk. Na een paar maanden werk, was het wachten op het moment dat de losse stukken in de bassins geplaatst konden worden. Toen dat eenmaal zo ver was, is de hele groep naar Soportújar-Pampaneira gereisd. De week die we daar doorbrachten met het leggen van het lotusmozaïek en mediteren, heeft een heel bijzondere betekenis gekregen voor de deelnemers. In O Sel Ling is zijn van belang, niet waar je vandaan komt. Een plaats waar weinig vragen worden gesteld. De ruimte en plezier die daardoor kunnen ontstaan, waren -samen met het bevredigende gevoel een wezenlijke bijdrage te hebben geleverd aan een heilige plek- een rijke ervaring.

Kunst beoogt het onaardse leven, dat achter alles leeft, te onthullen en de spiegel van het leven te breken. Zo kunnen we het wezenlijke in het gezicht zien.

Franz Marc