In een kansarme wijk geboren worden en opgroeien. Zo een tien jaar geleden. Een argwaande buitenwacht, soms ronduit vijandig. De onderlinge solidariteit is breekbaar door de sterke culturele verschillen in dezelfde straat. En thuis heerst bij je ouders de verwarring van moederland en vaderland. En die erf je.

Diny Ceelen, namens de werkgroep 'Ik Ben Anaa': "De familieloyaliteit werd zichtbaar gemaakt, met alle belangrijke momenten die er in de levens waren geweest. Niet alleen de vorm (een prachtig, enorm boekwerk) maar zeker ook de inhoud was 'raak' en raakt als je het leest en ziet. Het heeft drie generaties geholpen zich in elkaar te herkennen. Dat is wat het werk van Jeannette doet: het is wezenlijk, het raakt in het wezen, en maakt daardoor een wezenlijk verschil".

Gebruik | © 2018 ComunicArte

Mijn geschiedenis


Hoe sterk is de eenzame fietser? De spagaat tussen binnen en buiten, tussen thuis en school, tussen straat en wijk, wijk en stad, wij en zij, hier en daar. Aan de onderkant is het dringen, omdat iedereen moet overleven in een omgeving die altijd onwennig blijft aanvoelen. Ga jezelf na in een volkswijk in Ankara of Caïro, terwijl de wortels van je ouders in Midden-Beemster liggen. Molens en hagelslag tussen minaret en döner kebab. Dat gevoel.

Een complex leven. En de vraag was hoe een groep allochtone kinderen daar meer grip op konden krijgen. De verbinding vonden we door die enorme puzzel stukje voor stukje duidelijk te krijgen in gesprekken van de kinderen met hun eigen ouders en familie. Hoe zag dat eruit toen jullie nog in Marokko woonden. Hoe zag jullie huis eruit, wat leerde je op school, waar speelde je, waar ging je werken en had je vrienden.

Verhalen die allemaal een eigen beeld kregen in een stevig boek met een houten kaft. En een slot. Een slot dat garandeert dat jij over deze wereld gaat en jij beslist wie je in de geschiedenis van jouw ouders -en dus voor een deel jouw eigen geschiedenis- laat kijken. Een eigen boek dat zorgvuldig bewaard moet worden, omdat het ook jouw persoonlijke wensen bevat. Waar droom jij over?
Kunst vergt moed; de moed om er telkens weer mee te beginnen.

Friedrich Dürrenmatt