In Árbol de la Vida maken de dorspbewoners ieder een boomblad voor de levensgrote boom op de muur van het gemeenschapshuis. En ieder blad vertelt een heel eigen verhaal.

In Den Bosch maken kinderen met een dubbele culturele identiteit ieder hun eigen geschiedenisboek. De verbinding tussen hier en daar.

Leven onder de armoedegrens in Nederland. Hoe maak je duidelijk wat dat betekent?

Ex-verslaafden maken twee lotusbloemen van twee meter doorsnede voor een boedistisch meditatiecentrum. Wat levert dat op?


Gebruik | © 2018 ComunicArte

Inspiratie


Op de volgende pagina's een aantal voorbeelden van projecten die in de afgelopen jaren door Jeannette Claessen zijn uitgevoerd. Voorbeelden die duidelijk willen maken hoe kunst als medium ingezet kan worden om gevoelige thema's op een dieper niveau uit te werken. Een manier van werken die de ogenschijnlijke scheiding tussen mensen opheft en er een sterke verbinding voor in de plaats stelt. Het kunstwerk dat als eindproduct van het proces kan worden gezien is een symbool dat de deelnemers blijvend herinnert aan die verbinding.

Uiterlijk verschillen de projecten behoorlijk van elkaar. Het maakt duidelijjk dat ieder proces uniek is. Niet alleen door de uiteenlopende thema's en geografische locatie, maar bovenal door het unieke proces van al die bijzondere mensen. Eenvoudigweg kopiëren is daarom onmogelijk. Niet het einddoel is interessant, maar de weg er naartoe.

Laat de volgende projecten u inspireren, met de wetenschap dat ieder volgend project er weer volsterkt anders uit zal gaan zien. Dat is het avontuur dat het leven ook kan zijn.

Een mens is pas helemaal mens, als hij speelt.

Friedrich von Schiller