Exposities

2014
Groepsexpositie Mozaïekgilde Kruithuis Den Bosch
Deelname Atelierroute Heeze

2012
Groepsexpositie Beeldentuin Witharen
Groepsexpositie Mozaïekgilde Rolduc, Kerkrade

2011
Groepsexpositie Hecho en la Alpujarra, Órgiva
Agua, Alpujarra arte y vida, museum Casa de los Tiros, Granada

2010
Groepsexpositie Sala de la Alpujarra, Órgiva
Deelname maandelijkse kunstmarkt, Órgiva
Groepsexpositie Centro Civil, La Herradura
Groepsexpositie Galerie Lecrin, Marina del Este
Groepsexpositie EOS (winkel interieurdesign), Nerja
Groepsexpositie Hecho e la Alpujarra, Órgiva
Groepsexpositie Mozaïekgilde, Bijenkorf, Eindhoven

2009
Groepsexpositie Mozaïekgilde Tegelmuseum, Otterlo
Groepsexpositie, Sala de la Alpujarra, Órgiva
Expositie EOS, Nerja
Groepsexpositie Galerie Lecrin, Marina del Este
Solo-expositie Hecho en la Alpujarra, Órgiva

2008
Groepsexpositie Galerie Belled, Langbroek

2006 - 2007
Groepsexposities op verschillende kunstmarkten met Mozaïekgilde
Presentatie van de reconstructie Giiding-mozaïek, Museum Boymans-Van Beuningen, Rotterdam

2005
Solo-expositie Centrale Bibliotheek Eindhoven

2004
Groepsexpositie Galerie Het Centrum, Aarle-Rixtel

Samenwerkingsverbanden

In 2004 was ik een van de oprichters van het Mozaïekgilde (Nederland), dat ter ere van haar vijfjarige bestaan een boek uitbracht, met daarin een presentatie van allle aangesloten kunstenaars.

In Spanje ben ik mede-oprichter van Alpujarra: Arte Vivo; een associatie van kunstenaars en ambachtslieden, die onder andere maandelijkse kunstmarkten organiseerde.
Gebruik | © 2018 ComunicArte

Mijn route


Mijn ontdekkingstocht door de beeldende kunst heeft een duidelijk begin in het Spanje van de Moren. De islam heeft eeuwenlang het zuiden van Spanje gedomineerd en haar rijke cultuur is nog altijd zichtbaar in de huidige provincie Granada. Het verbod om Allah af te beelden, heeft de islamitische kunst geïnspireerd tot een uiterst verfijnde geometrische kunst, die met name in tegels en mozaïeken tot ingenieuze lijnenpatronen heeft geleid. In combinatie met subtiele kleurschakeringen, bleef het mij fascineren.

Aanvankelijk heb ik mij dan ook toegelegd op het maken van mozaïeken met tegels, waarbij ik me liet leiden door door kleur en lijnenspel. Later maakte ik de overstap naar het uit Byzantium afkomstige smalti; kleine en hard geglazuurde glasstukjes. Het maken van een dergelijk mozaïek vraagt veel vakmanschap en geduld. De kennis en kunde die ik in de loop van de jaren verwierf, heb ik uiteindelijk ook gebruikt voor de omvangrijke reconstructie van het omvangrijke Gidding Mozaïek in de tuin van het Museum Boymans-Van Beuningen in Rotterdam.

De behoefte om mij uit te drukken verschoof van het kleine speelse smalti naar het robuuste marmer en graniet. Steensoorten die niet alleen meer imponeren door hun gewichtige uitstraling, maar van de steenbewerker ook veel voorstellings- en doorzettingsvermogen vragen. Weerbarstig materiaal waaruit de vorm als het ware veroverd moet worden in een dialoog tussen steen en kunstenaar. Voor mij de mogelijkheid om een beleving uit te drukken, waarmee het kunstwerk een verhaal vertelt.

De opleiding Monumentale Kunst aan de Academie voor Beeldende Kunst heeft mij geholpen mijn wensen in verschillende materialen vorm te geven, waarmee ik een nog breder palet aan mogelijkheden kreeg. Ieder materiaal heeft zijn eigen mogelijkheden en beperkingen, waardoor het boeiend is te zoeken naar het juiste materiaal om een bepaald thema tot uitdrukking te brengen. Of door het combineren van materialen, met weer heel andere mogelijkheden.

Momenteel werk ik graag met natuurlijke materialen in combinatie met ijzer. IJzer dat ondanks haar enorme draag- en trekkracht, zo slank en vervormbaar is. Vanwege de specifieke behandelmethoden van ijzer, werk ik hiervoor samen met een smid. In Spanje was dat Pedro Mallafre, in Nederland is dat Louis Buskens. Dat brengt het thema samenwerken ook hier naar voren: samen kun je meer realiseren. Mooi dat dit ook in mijn kunstwerken tot uiting komt.

Naast samenwerking op materiaalgebied, werk ik ook graag inhoudelijk samen. Op het terrein van kunst, doe ik dat momenteel met de in Spanje werkzame Duitse kunstenares Angelika Speigl. Met haar werk ik aan het het project Vulva, een project dat de vrouwelijke seksualiteit in al haar aspecten onderzoekt. In het voorjaar van 2013 organiseren we workshops en een expositie rond dit thema. Daarmee zal ik in de nabije toekomst mijn zoektocht voortzetten. Een uitdagende reis.
Beweging is de ziel van alle dingen.

Auguste Rodin